Faskiatreenejä puistoissa, tanssia toreilla

Kiinalaismummot tanssivat toreilla, vaarit hoitavat faskioitaan puistojen laitteilla.

Vieraskynä: Varpu Tavi

Pariskunnat viettävät eläkepäiviään taijikursseilla – perinteiset kiinalaiset terveysliikunnan muodot elävät renessanssia.

Lucy ja hänen miehensä harjoittelevat vaativaa taijimuotoa, baguaa. He pääsivät pankkityöstä eläkkeelle 55-vuotiaina, ja viettävät näin eläkepäiviään.

Näin Kiinassa useita erilaisia tanssiryhmiä puistoissa harjoittelemassa. Asuista päätellen näytti siltä, että he olivat esimerkiksi samasta työpaikasta (armeijan tai poliisin palveluksessa), tai sitten tietyntyyppiseen musiikkiin ihastuneita, traditionaalisia kansantansseja tai nykykiinalaista poppia. Toreilla näkyy illan hämärtyessa naisryhmiä tanssimassa. Särisevä transistoriradio säestää, kun keski-ikäiset ja eläkeikäiset naiset (”tanssivat isoäidit” kuten heitä yleisesti kutsutaan) tanssivat riveissä ikivanhoja tansseja.

Tanssia kutsutaan kirjaimellisesti nimellä ”julkinen toritanssi, guǎngchǎng wǔ”. Alunperin tämä tanssin muoto on peräisin tuhannen vuoden takaa keisari Yaon ajoilta. Tanssimalla hoidetaan kuntoa ja sosiaalista yhteiseloa, mutta myös kunnioitetaan traditioita. Kiinassa arvioidaan toritanssin harrastajia olevan noin 100 miljoonaa. Kiinassa traditioiden noudattaminen on tullut muotiin, elintason nousun myötä. 

Xi’anin puistoissa näkyi tällaisia laitteita, joilla kuka tahansa saattoi treenata faskioitaan (lihaskalvoja) ja hieroa lihaksiaan.

Paljon näkyi myös erilaisia venyttely- ja roikkumistelineitä. Näitä käytettiin ahkerasti. Thomas W. Myers kutsuu kirjassaan Anatomy Trains lihasten ja lihaskalvojenkokonaisuutta myofaskiaalisiksi meridiaaneiksi. Ei siksi, että ne noudattaisivat akupunktiossa käytettyjä meridiaaneja, vaan kuvatakseen niiden sijoittumista ja jakautumista elimistössä. Minusta sekä qigong että taiji ovat hyvin tehokasta faskiatreeniä. Tietenkin huolellisesti ja tarkasti liikeradat tekemällä.

Siellä täällä puistoissa näkyi aamuisin myös taijin ja qigongin harjoittajia, yksin tai pienissä ryhmissä.

Taijin harjoittajia arvioidaan olevan siellä 250 miljoonaa, he tietävät, mikä on terveydelle hyväksi. En etukäteen tiennyt, kuinka tehokasta qigongin harjoittaminen on – niin ruumille kuin mielellekin. Kunnolla harjoittelemalla on mahdollista kehittää lihaskrapula, sen koin monta kertaa kuukauden aikana. Nyt. kun olen palannut kotiin, kaipaan viiden tunnin harjoittelupäiviä. Ilman qigongia en enää pärjää, kroppa vaatii säännöllistä qigongharjoittelua. Se avaa tehokkaasti jumiutuneita kohtia ja lisää mielenrauhaa. Meditatiivisen liikunnan säännöllinen harjoittaminen on tehnyt minusta rauhallisen ja onnellisen.

Niinpä lähden tästä tietokoneen äärestä harjoittelemaan raikkaaseen ilmaan!

Uudelleen julkaistu kirjoittajan luvalla

Alkuperäinen kirjoitus:
Varpu Tavi: Faskiatreenejä puistoissa, tanssia toreilla | Uusi Suomi Puheenvuoro