Syöpä on metabolinen sairaus

Syöpä on metabolinen sairaus

Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime vuosisadan alusta. Otto Warburg löysi syöpäsolujen erilaistuneen soluhengityksen 1924 ja hänelle myönnettiin siitä Nobel-palkinto 1931.

Warburgin efekti yksinkertaistaen – syöpäsolut muuttuvat käymisastioiksi eli ne tuottavat energiansa sokerista ja sen käymisestä ilman happea. Normaalit solut hengittävät happea ja voivat käyttää enegian tuottamiseen sokerin lisäksi rasvaa / ketoaineita. Tämä ero on noiden uusien hoitojen tähtäimessä. Samaa efektiä käyttää hyväkseen PET kuvantaminen, jolla syöpäsolut saadaan näkymään röntgenissä. Aktiivinen merkkiaine on sidottu glukoosiin (sokeri), jota syöpäsolut ahmivat monin verroin enemmän kuin terveet solut. Periaatteessa kaikki PET kuvantamisessa näkyvät syövät ovat parannettavissa. Näitä on n. 95% kaikista syövistä. Käytännössä toki tuohon on vielä matkaa ja monia asioita pitää ratkaista ennen kuin näistä hoidoista tulee arkipäivää.

Tämä tärkeä havainto painui unohduksiin, kun SMT eli somaattinen mutaatioteoria ja ihmisen genomin kartoittaminen vei kaiken huomion ja koko syöpätutkimuksen harhateille yli 40 vuodeksi. Mitään kunnon tuloksia nykyinen syöpätutkimuksen valtavirta ei ole tuossa ajassa pystynyt esittämään. Syy on siinä, että geenimutaatioihin suunnatut hoidot ovat käytännössä mahdottomia, koska jopa yhden syövän sisällä geenit mutatoituvat eri tavalla. Ei niihin voi kohdistaa geeniin perustuvaa täsmähoitoa. SM teoriaan perustuva tutkimus on umpikujassa.

Warburgin teorian uusi tuleminen

Ensimmäinen vakavasti otettava tutkija, joka kaivoi Warburgin teorian naftaliinista, on Thomas Seyfried. Hän julkaisi aiheesta kirjan Cancer as a Metabolic Disease. Kirja on melkoisen teknistä ja työlästä luettavaa, mutta parannuskeinona (joitakin menestyksiä aivosyövissä) hän esittää glukoosin alentamista verenkierrosta (käytännössä vaatii paaston / kalorien rajoittamisen 40%:iin tai ketogeenisen ruokavalion) jopa 3.5mmol/L ja samanaikaisesti ketoaineiden nostamista 4mmol/L tai yli. Samalla laskee myös IGF-1 kasvuhormonin määrä. Vähimmäisvaatimus on glukoosin ja ketoaineiden suhde 1:1. Näillä arvoilla syöpäsolut alkavat kärsiä ravinnon puutetta, koska ne osaavat käyttää vain glukoosia toisin kuin terveet solut, jotka kukoistavat myös ketoaineilla. Monesti syövän eteneminen pysähtyy tai ainakin hidastuu merkittävästi. Parhaassa tapauksessa syöpä kuolee.

Parin päivän paastoa on käytetty myös perinteisten sytostaattihoitojen tukena: syöpäsolut nälkiintyessään herkistyvät solumyrkylle samalla, kun paasto vahvistaa terveitä soluja kestämään hoidon haittavaikutukset. Syöpäsoluille paasto on painajainen. Tästä kerrottiin YLE:llä tammikuussa 2014 esitetyssä ranskalaisessa dokumentissa Paastoaminen. Tutkija Valter Longo Kaliforniassa on käyttänyt tätä menetelmää (1). Mikään ei tietysti estä ketä tahansa käyttämästä tätä tietoa hyväkseen, jos joutuu kohtaamaan nuo hoidot sinappikaasusta kehitetyllä myrkyllä.

Huikeita tuloksia, vähän julkisuutta

Laboratoriossa n. 30 rotalle istutettiin syöpä ja 19 rottaa sai tätä hoitoa (2). Kaikki muut rotat kuolivat muutamassa viikossa, mutta hoitoa saaneet paranivat täysin ja elivät rotanpituisen elämänsä (onnellisena) loppuun saakka. Muistaako kukaan nähneensä lehdissä kirkuvia otsikoita 100% parannusasteesta uudella syöpähoidolla? Tuskin, vaikka koe tehtiin jo 2004. Syynä viivästykseen on lukuisat oikeustaistelut, joihin keksijät ajautuivat eri tahojen hamutessa menetelmän patentteja itselleen.

Lupaavin uusi hoito on jo parantanut 2 henkilöä, jotka otettiin eettisin perustein toivottomina tapauksina hoidettavaksi. Tunnetuin on hollantilainen Yvar Verhoeven (3). Hän sairastui maksasyöpään teini-iässä. Syövän tuhottua 95% maksasta hän vihdoin pääsi hoidettavaksi. Syöpä saatiin kokonaisuudessaan pois, mutta vuoden päästä hän sairastui keuhkokuumeeseen eikä jäljellä ollut vähäinen maksa, vaikkakin oli alkanut jo uusiutua, ollut riittävä kestääkseen antibioottihoitoa. Toinen tapaus on Kolumbialainen keuhkosyöpään sairastunut 66-vuotias mies (4), jolla oli ES-SCLC syöpätyyppi, jossa eloonjäämis-% on 2. Hän parani täysin eikä kärsinyt mainittavia haittavaikutuksia.

Lääketeollisuus on onnistunut pitämään hoidon poissa parrasvaloista kohtuullisen hyvin, mutta uskoisin läpimurron tapahtuvan lähiaikoina, toivottavasti jo tänä vuonna. Erään arvion mukaan syövässä pyörii rahaa 125Mrd dollaria vuosittain, kun uusi hoito verottaisi sairastuneiden kukkaroa yhteensä arviolta 100milj. dollarilla. Näitä lukuja verratessa ymmärtää heti, että rahassa kierivä syöpälääketiede ei hevillä päästä uutta tulokasta apajille. Se vaarantaisi yli 100Mrd tulovirrat. Katastrofihan siitä seuraisi! Syöpäsairaat voivat olla toista mieltä.

3-bromopyruvaatti

Tuo edellä kerrottu tehokas kemikaali on halpa teollinen aine, jota ei voi patentoida (käyttömenetelmän voi). Se kohdistaa vaikutuksensa soluhengitykseen eli hyödyntää Warburgin efektiä, samoin kuin hoidoista vanhin – paasto. Aineen käytön syöpähoidossa keksi Peter L. Pedersenin tutkimuslaboratoriossa työskennellyt korealaistutkija Young Ko (5). Heidän työtään kuvaa mielenkiintoisesti kirja Tripping Over The Truth (Travis Christofferson). Kirja sopii maallikonkin käteen. Kannattaa lukea myös kirja-arvostelut Amazonista.

Epäilemättä syövän soluhengitykseen kohdistuvia hoitoja tullaan keksimään lisää, kuten salinomysiini 3-bromopyruvaatin tehon lisääjänä tuossa Kolumbian tapauksessa. Sitä on kokeiltu eläinkokeissa myös rintasyöpään yksinään ja todettu sen tehon olevan n. 100-kertainen (6) verrattuna yleisesti käytettyyn paclitaxel-sytostaattiin.

3BP hoitoja saa jo yksityisillä klinikoilla ainakin Saksassa, Hollannissa ja USA:ssa. Saksalaisklinikka sijaitsee lähellä Frankfurtia ja heidän web-sivuillaan on potilaaksihakulomake. Valintakriteereistä en tiedä. (Huom! Näihin tulee suhtautua varauksella ja pitäytyä vain sellaisissa toimijoissa, jotka tekevät yhteistyötä Dr. Ko:n kanssa).

Syövän metabolia ja virallisterveelliset instituutiot

Koska syöpä saa alkunsa sokerin käymisestä on täysin käsittämätöntä, että Suomen ravintosuosituksissa edelleen sallitaan lisättyä sokeria 10% energiansaannista, leipää tuputetaan 6-9 palaa ja hiilareita (=sokeri) pitäisi syödä puolet päivän energiasta! WHO samaan aikaan suosittaa lisätylle sokerille 5% rajaa, jolla sen mukaan saadaan lisähyötyjä. Toisaalta kammotaan rasvaa, vaikka sitä syöpäsolut eivät edes osaa käyttää ravinnokseen! Rasvaton maito lisää insuliinin eritystä ja sen myötä IGF-1 kasvuhormonia, joka puolestaan on riskitekijä syöpäsairauksissa. Liika sokeri ja insuliini ovat riskitekijöitä myös sydänsairauksissa.

Samoin virheellinen on ohje, että jatkuvasti pitäisi olla jotain syömässä jopa 5-6 kertaa päivässä. Missään vaiheessa ei anneta elimistölle mahdollisuutta tuottaa ketoaineita, joilla terveet solut kukoistavat, mutta syöpä kärsii. Ilmeisesti ohjenuorana on ollut, että veren sokeria ei vaan saa päästää laskemaan. Miksi? Ihminen on luotu olemaan pitkiä aikoja syömättä ja aivot hyödyntävät ketoaineita tehokkaammin kuin sokeria (vrt. Alzheimerin hoito ketoaineilla). No, tuotakin ruokavalio-ohjetta syöpä rakastaa.

Diabetespotilaita (T2D) neuvotaan lisäämään insuliinin määrää, jos veren sokeri nousee liikaa. Ongelma kuitenkin vain pahenee tästä, koska hoito kohdistetaan oireeseen ja syy jätetään hoitamatta (hiilihydraattivoittonen ruokavalio ja sen nostama insuliini). T2 johtuu insuliiniresistenssistä, joka puolestaan johtuu liiasta insuliinista. Ei sitä paranneta lisäämällä insuliinia! Samalla lietsotaan syövän synnylle otollinen ympäristö insuliinilla (Huom! Metformin vähentää riskiä).

Syöpä on metabolinen sairaus ihan niikuin sydän- ja verisuonisairaudetkin.

Ensimmäinen metabolinen hoito ihmisillä

Elokuussa 2020 käynnistyi kliininen koe (7) syövän glutamiinin aineenvaihduntaa blokkaavalla DRP-104:llä (sirpiglenastat). Kokeen on määrä päättyä vuoden 2023 lopussa. DRP-104 “vaikuttaa useisiin metabolisiin reitteihin syöpäkasvaimessa, mukaan lukien vähentynyt glutamiinin sisäänvirtaus TCA-kiertoon (sitruunahappokierto). Sen avulla DON:ia (glutamiinin antagonisti eli estäjä) pystyttiin saamaan syöpäsoluihin 11-kertaa enemmän kuin terveeseen (suoliston) kudokseen. DRP-104 on saanut FDA:n Fast Track statuksen.

Tehokkuuskokeissa sekä DRP-104 että DON saivat aikaan täydellisen syövän pysahtymisen; DRP-104:n avulla lääkkeen (DON) sieto parani. Alla kaavio DRP-104 molekyylistä, jonka osana DON pääsee muuta kudosta vahingoittamatta syöpäkasvaimeen, jossa se purkautuu.

Kuva tutkimusartikkelista (8); ”DRP-104, syöpäkasvaimeen hakeutuva metabolian estäjä”.

3-bromopyruvaatilla käynnistyi 1. koe ihmisillä

Kliininen koe (9) käynnistyi vuoden 2022 marraskuussa ja sen on määrä päättyä 2025. 148 koehenkilön maksasyöpien parantamiseen testataan Dr Ko:n kehittämää KAT-101 lääkettä (joka sisältänee 3BP:tä) joko suun kautta tai suonensisäisesti. Maksasyöpien lisäksi yhdisteelle suunnitellaan kliinisiä kokeita ao. taulukon mukaisesti myös virtsarakon syöpään, melanomaan, rintasyöpään, haimasyöpään ja leukemiaan. Jatkosuunnitelmissa on lisäksi eturauhas- ja keuhkosyövät, pahanlaatuinen aivosyöpä (glioblastooma) ja paksusuolen syöpä.

Pipeline

Indication

IP STATUS

Location

Status

KAT-001

Liver Cancer

License-In

US

Prepare Clinical Trials

KAT-002

Bladder Cancer

License-In

US

Prepare Clinical Trials

KAT-003

Melanoma

License-In

US, AUS

Prepare Clinical Trials

KAT-004

Breast Cancer

License-In

US

Prepare Clinical Trials

KAT-005

Pancreatic Cancer

Additional Study

US

Prepare Clinical Trials

KAT-006

Leukemia

Additional Study

US

Prepare Clinical Trials

KAT-007

Prostate Cancer

TBD

KAT-008

Lung Cancer

TBD

KAT-009

Glioblastoma

TBD

KAT-010

Colorectal Cancer

TBD

Tällä sivulla kerrotaan Dr Ko:n yhteistyöstä FLC-tukiyhdistyksen kanssa. FLC = Fibrolamellar Carcinoma, harvinainen nuorilla henkilöillä esiintyvä maksasyöpä, jollainen Yvar Verhoevenillakin oli. Sivun lopussa myös Ko:n kuva ja ote hänen tekstistään: ”3BP toimii kohdistamalla vaikutuksensa syöpäsolujen yleisimpään ominaisuuteen – niiden merkittävästi kohonneeseen glukoosin ja glutamiinin metaboliaan. Se pääsee sisään syöpäsoluun nopeasti monocarboxylaatti transportereiden (MCTs) kautta ja välittömästi ottaa kohteekseen mitokondriot. Se tekee tämän jättäen terveet solut vahingoittumattomiksi.”

Teknisempi kuvaus 3BP:n toiminnasta löytyy täältä (10).

Viitteet:

1) Fasting and differential chemotherapy protection in patients

2) Advanced cancers: eradication in all cases using 3-bromopyruvate therapy to deplete ATP

3) A translational study ”case report” on the small molecule ”energy blocker” 3-bromopyruvate (3BP) as a potent anticancer agent: From bench side to bedsid

4) Cancer Treatment Institute of Colombia Demonstrates Unprecedented Results Using Unique Cancer Drug Combination of 3-Bromopyruvate and Salinomycin for Treatment of Multiple Types of Cancer

5) KoDiscoveryTM, Improving Quality of Life through Science based on Nature’s Principles

6) Salinomycin treatment reduces metastatic tumor burden by hampering cancer cell migration

7) Study to Investigate DRP-104 in Adults With Advanced Solid Tumors

8) Discovery of DRP-104, a tumor-targeted metabolic inhibitor prodrug

9) KAT-101 in Subjects With Hepatocellular Carcinoma (HCC)

10) Mechanism, Starting point of KAT