Tutkimustietoa kurkuman terveysvaikutuksista

Suomessa kurkumaa milloin hehkutetaan kaiken parantavana terveyspommina, milloin pistetään jäitä hattuun (1) ja varoitellaan innostumasta (2). Saksassa eräät asiantuntijat ovat vakuuttuneita kurkumiinin terveysvaikutuksista. Esimerkiksi molekyyli- ja evoluutiobiologian tohtori Sabine Paulin mukaan kurkumiini ruokavaliohoitona parantaa muistia ja keskittymiskykyä sekä kohottaa mielialaa ja auttaa myös ”toisia aivojamme” suolistoa lievittämällä suolisto-oireita. (3)

Kurkuman terveysvaikutuksia tutkitaan koko ajan. Kävin läpi uudempaa tutkimustietoa aiheesta, ja vaikka tieteellistä konsensusta kurkumiinin vaikutuksesta sairauksien hoidoissa ja ennaltaehkäisyssä ei ole, todella kiinnostavia tuloksia on jo nyt saatu. Tutkijat etsivät parhaillaan vastauksia kysymyksiin siitä, mitkä kaikki kurkuman ainesosat ovat osallisina terveysvaikutuksissa, miten huonosti elimistöön imeytyvän kurkumiinin imeytymistä voidaan parantaa (4, 5), sekä tietysti sitä, mihin kaikkiin sairauksiin kurkumalla voisi olla ennaltaehkäiseviä ja/tai taudin etenemistä hidastavia vaikutuksia (6).

 

PubMedin tutkimusartikkelikannasta löytyy viimeisten kolmen vuoden ajalta 300 tutkimusta kurkumiinin vaikutuksesta. Sharifi-Radin tutkijaryhmä teki katsausartikkelin (7) tämän hetkisestä tutkimustiedosta. Yksi tutkimushaara tutkii kurkuman antioksidatiivisia vaikutuksia, sen kykyä vähentää hapetusstressiä elimistössä. Toinen suuntaus tutkii kurkumiinin vaikutusta kehon hiljaiseen tulehdukseen, inflammaatioon. Kolmas haara selvittää kurkumiinin vaikutuksia neurologisissa sairauksissa; neljäs kurkumiinia keuhkosairauksien hoidossa; viides metabolisessa oireyhtymässä; kuudes sydän- ja verisuonisairauksissa; seitsemäs syöpäsairauksissa; kahdeksas aivojen rappeutumisilmiöiden ennaltaehkäisyssä ja hidastamisessa (8).


Sharifi-Radin tutkijaryhmä päätyi siihen tulokseen, että kurkumiinilla on kiistatta hyvin monipuolisia terveysvaikutuksia ja sen käyttö  ruokavaliohoitona on terveellistä ja turvallista. Kurkumiinilla on lupaavia kliinisiä käyttökohteita, mutta sillä on havaittu myös haitallisia sivuvaikutuksia, joten tutkijaryhmä on ravintolisien ja täsmälääkkeiden suhteen vielä varovainen. Kurkumiini saattaa aiheuttaa ripulia, allergioita, ihottumaa, päänsärkyä ja sillä on havaittu joissakin tapauksissa olevan karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia vaikutuksia – sen lisäksi, että sillä on tutkimuksissa havaittu myös syöpää parantavia vaikutuksia. Tutkimustulokset ovat siten vielä osittain ristiriitaisia. Toisin sanoen, tarvitaan lisää tarkempaa tutkimustietoa, ennen kuin tutkijoiden konsensus aiheesta mahdollisesti löytyy.

Jos päätät käyttää ravintolisää (**), noudata annostusohjetta ja lopeta heti, mikäli havaitset haitallisia sivuvaikutuksia. Kurkumiinia ei suositella anemiaa poteville, raskaana oleville ja imettäville. Mikäli olet pysyvällä lääkityksellä tai sairastat jotakin kroonista sairautta, keskustele hoitavan lääkärin kanssa ennen ravintolisän käytön aloittamista.

Mikäli haluat tutkijoiden konsensusta odotellessasi aloittaa ruokavaliohoidon kurkumalla, kuten tohtori Sabine Paul suosittelee, sen imeytymistä parantaa huomattavasti kun lisäät siihen pippuria (piperiinia) ja nautit sen rasvan kanssa. Tee esimerkiksi ”Varpun kurkumariinia” (voita, oliiviöljyä, kurkumaa ja mustapippuria sekä halutessasi vielä yhtä terveysvaikutteista maustetta, juustokuminaa eli jeeraa).

 

Kuva©Varpu Tavi

**kirjoittajalla ei ole taloudellisia kytköksiä kurkumiini-ravintolisiin


LÄHTEET

1)Hyvä ja paha kurkuma?

2) Trendimauste kurkumasta liikkuu villejä väitteitä

3) Sabine Paul: Gehirndoping mit Gewürzen – Das Upgrade für Konzentration, Gedächtnis, Stimmung und Stress-Resistenz (Expert Fachmedien, 2018)

4) Li, Lanmei et al.: Review of Curcumin Physicochemical Targeting Delivery System (Internal Journal of Nanomedicine, 2020 Dec 7;15:9799-9821. doi: 10.2147/IJN.S276201. ECollection 2020

5) Yan, Chen et al. Nano Encapsulated Curcumin: And Its Potential for Biomedical Applications (Internal Journal of Nanomedicine, 2020 May 1;15:3099-3120. doi: 10.2147/IJN.S210320. ECollection 2020)

6) Fadus, Matthew c. et al.: Curcumin – An age-old anti-inflammatory and anti-neoplastic agent (Journal of Trditional Complementary Medicine, 2016 Sep 9;7(3):339-346. doi: 10.1016/j.jtcme.2016.08.002. eCollection 2017 Jul).

7) Sharifi-Rad, Javad: Turmeric and Its Major Compound Curcumin on Health: Bioactive Effects and Safety Profiles for Food, Pharmaceutical, Biotechnological and Medicinal Applications (Frontiers in Pharmacology, 2020 Sep 15;11:01021. doi: 10.3389/fphar.2020.01021. ECollection 2020)

8) Chainoglou, Eirini and Hadjipavlou-Litina, Dimitra: Curcumin in Health and Diseases: Alzheimer’s Disease and Curcumin Analogues, Derivatives, and Hybrids (International Journal of Molecular Sciences, 2020 Mar; 21(6): 1975. Published online 2020 Mar 13. doi:10.3390/ijms21061975