Väriterapia eli kromoterapia

Väriterapia eli kromoterapia perustuu ajatukseen siitä, että värit ja värikkäät valot voivat auttaa parantamaan fyysistä ja henkistä terveyttä. Menetelmällä on pitkä historia, ja vanhojen asiakirjojen mukaan väri- ja valohoitoja harjoitettiin muinaisessa Egyptissä, Kreikassa, Kiinassa ja Intiassa. Tällä hetkellä nykytiede ei kuitenkaan ole voinut vahvistaa, auttavatko värit tai värikkäät valot fyysisiin vaivoihin tai parantavatko ne mielenterveyttä. Aiheesta on kuitenkin kiintoisaa tutkimustietoa olemassa.

Väriterapia liittyy läheisesti valohoitoon, valofototerapiaan sekä matalan tason laserhoitoon (LLLT). Väriterapiassa käytetään näkyvän alueen aallonpituuksia, eli värejä. Siksi menetelmää kutsutaan myös kromoterapiaksi. Väri- ja valoterapian modernit juuret voidaan jäljittää tanskalaisen tutkijan Niels Ryberg Finsenin työhön. Finsenille myönnettiin lääketieteen Nobelin palkinto, hänen työstään sairauksien, kuten lupus vulgariksen, tuberkuloosin ja isorokon, hoidossa käyttäen näkyvän alueen aallonpituuksia.

Väriterapian on osoittettu vaikuttavan biologisesti molekyyleihin, eläviin soluihin ja kudoksiin. Sen on todettu olevan tehokas monissa lääketieteellisissä tiloissa, kuten dengue-kuumeessa, unettomuudessa, diabeteksessa, psykiatrisissa sairauksissa, verenpaineessa, vuodenaikojen mukaisessa mielialahäiriössä (SAD), immuniteetissa, hyperasidoosissa, haavojen paranemisessa, kroonisissa nivelvaivoissa ja tulehduksissa.

Esimerkiksi valohoitoa käytetään kausiluonteisen, syksyllä ja talvella ilmenevän masennuksen hoitamisessa. Sinistä valoa käytetään yleisesti sairaaloissa hoidettaessa vastasyntyneiden keltaisuutta. Vauvojen keltaisuuteen liittyy korkeita bilirubiinipitoisuuksia veressä, mikä saa ihon ja silmät muuttumaan keltaisiksi. Hoidon aikana vauvat nukkuvat sinisten halogeeni- tai loisteputkien alla, jotta heidän kehoonsa imeytyy valoaaltoja. Nämä valoaallot auttavat poistamaan bilirubiinia heidän elimistöstään.

Lisäksi tutkimukset (Alkozei ym. 2016) viittaavat siihen, että päivisin saatu sininen valo voi lisätä: Valppautta, huomiokykyä ja keskittymistä, reaktioaikaa ja positiivista mielialaa

Punainen valo, aallonpituus (644 nm), on yleisin valinta haavan paranemisessa sen paremman kudoksen läpäisyvyyden ansiosta, johtuen alempien hajotus- ja absorptiokerrosten kudosten kromoforeista (hemoglobiini ja melaniini).

Lisäksi punainen väri osoitti suurimman absorbanssin lisääntymisen alennetulla aktivaatioenergialla verrattuna muihin käytettyihin väreihin (aallonpituuksiin), mikä viittaa siihen, että vapaiden radikaalien poistumista voidaan parantaa ja helpottaa punaisen värin sovelluksella. E. coli- ja S. aureus -bakteereissa havaittiin vähentymistä 10–20 minuutin kestäneen altistumisen jälkeen valolle (415 nm aallonpituus).

Kromoterapiaa on käytetty laajasti myös modernissa psykiatrisessa hoidossa, ja se perustuu siihen, että eri näkyvän alueen aallonpituudet vaikuttavat neurohormonaalisiin reitteihin, erityisesti serotoniini- ja melatoniinireitteihin.

 

Lähteet:

Alkozei A, Smith R, Pisner DA, Vanuk JR, Berryhill SM, Fridman A, Shane BR, Knight SA, Killgore WD. Exposure to Blue Light Increases Subsequent Functional Activation of the Prefrontal Cortex During Performance of a Working Memory Task. Sleep. 2016 Sep 1;39(9):1671-80. doi: 10.5665/sleep.6090. PMID: 27253770; PMCID: PMC4989256.

HealthLine: How Does Color Therapy Improve Your Mood? saatavilla verkosta https://www.healthline.com/health/mental-health/the-mood-boosting-benefits-of-color-therapy

Yousuf Azeemi, S. T., Rafiq, H. M., Ismail, I., Kazmi, S. R., & Azeemi, A. (2019). The mechanistic basis of chromotherapy: Current knowledge and future perspectives. Complementary Therapies in Medicine, 46, 217-222. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2019.08.025