5+5+5 eli Eat to Beat Disease

Terveysfuturisti eli terveyden tulevaisuustutkija ja lääketieteen tohtori William Li on tutkijaryhmänsä 20-vuotisen tiedonhankinnan ja tutkimuksen pohjalta kirjoittanut bestsellerkirjan Eat to Beat Disease (”Estä sairaudet syömällä”). Li korostaa, että ruokavaliolla voidaan ennaltaehkäistä sairauksia ja tukea jo ilmaantuneiden sairauksien (kuten syöpä) hoitoa, mutta että se ei korvaa lääketieteellistä hoitoa. Hän on amerikkalaiseen tapaan laatinut helposti toteutettavan menetelmän, jonka avulla jokainen voi ryhtyä parantamaan yleistä terveydentilaansa.

Lin lähtökohtana ovat kehon viisi luontaista puolustusmekanismia: angiogeneesi, regeneraatio, mikrobiomi, DNA:n vaikutus ja immuunipuolustus.

Angiogeneesi tarkoittaa verisuonten uudismuodostusta, jolla on tärkeä biologinen ja lääketieteellinen vaikutus. Sairaudentilasta riippuen sitä voidaan joko edistää tai estää. Angiogeneesiin vaikuttavia ruoka-aineita ovat esimerkiksi soija, vihreä tee, kahvi, tomaatit, punaviini, olut ja kovat juustot. Luonnollisesti Li varoittaa, että alkoholi on suositeltua suurempina määrinä aina terveydelle haitallista.

Regeneraatiolla tarkoitetaan uudistumista ja uudelleen kasvamista. Li tarkoittaa regeneraatiolla nimenomaan kantasolujen uudistumista. Kantasoluksi kutsutaan solua, jolla on kyky jakautua loputtomasti sekä muodostaa erilaisia kudostyyppejä. Kantasolujen käyttö hoitokeinona on tällä hetkellä yksi lääketieteen nopeimmin kehittyvistä tutkimuksen aloista. Kantasolujen avulla pyritään kehittämään hoitoja muun muassa halvaantuneille, syöpäsairaille sekä rappeumatauteja sairastaville. Ihmisellä on yli 750 000 kantasolua, jotka ovat levittäytyneet luuytimeen, keuhkoihin, maksaan ja lähes kaikkiin sisäelimiin. Näiden solujen tehtävä on ylläpitää, korjata ja uudistaa kehoamme koko elämämme ajan. Uudistumisen apuna toimivia ruoka-aineita ovat tumma suklaa, musta tee ja olut; ne saavat kantasolut liikkeelle. Toiset ruoat, kuten sininen peruna, taas saattavat tappaa vaarallisia kantasoluja, jotka tehostavat syöpäsolujen kasvua.

Mikrobiomit ovat ihmisen anatomiassa ihoa ja eri ruumiinonteloiden limakalvoja asuttavia monimuotoisia mikrobistoja. Kehoissamme lymyilee melkein 40 triljoonaa bakteeria, joista useimmat suojelevat terveyttämme. Ne pystyvät paitsi muodostamaan ruoasta terveydelle hyödyllisiä aineenvaihduntatuotteita suolistoomme, myös kontrolloimaan immuunipuolustustamme, vaikuttamaan angiogeneesiin ja jopa tuottamaan hormoneja, jotka vaikuttavat aivoihimme. Mikrobiomien toimintaa voi tehostaa syömällä esimerkiksi kimchiä, hapankaalia, cheddarjuustoa ja hapanleipää.

DNA sisältää solujemme geneettisen materiaalin. Sen lisäksi se toimii terveytemme puolustusjärjestelmänä. Sillä on hämmästyttäviä kykyjä korjata vaurioita, joita voivat aiheuttaa säteily, kemikaalit, stressi, huono nukkuminen, epäterveellinen ruokavalio jne. Eräät ruoka-aineet saattavat muuttaa hyödyllisiä geenejä haitallisiksi, kun taas toiset voivat pidentää telomeerejä, jotka suojelevat DNA:ta ja hidastavat ikääntymistä. Telomeereiksi kutsutaan jaksoja DNA-rihmojen päissä.

Immuunipuolustus suojaa terveyttämme tavoilla, jotka ovat paljon monimutkaisempia kuin aiemmin on ajateltu. Viimeaikaiset tutkimukset ovatkin muuttaneet käsityksiä immuunipuolustuksesta. Suolistomme vaikuttaa immuunipuolustuksessa, ja suoliston kuntoon voidaan vaikuttaa ruoalla. Immuunipuolustusta aktivoivat esimerkiksi mustikat, saksanpähkinät ja granaattiomenat.

Seuraava viiden tekijän ryhmä ovat ruoka-aineet:

  1. Marjat ja hedelmät, kasvikset ja juomat
  2. Pähkinät ja siemenet
  3. Merenelävät
  4. Kasviöljyt
  5. Herkut.

Tarkoitus on päivittäin syödä jokaisesta kategoriasta yhtä ruoka-ainetta.

Kolmannella viiden tekijän ryhmällä tarkoitetaan viittä eri päivittäistä mahdollisuutta syödä näitä hyvää tekeviä ruoka-aineita. Li kuitenkin painottaa, että jokainen voi rytmittää ruokailunsa oman mieltymyksensä mukaan. Aterioita ei ole pakko olla viittä, vaan terveyttä edistävistä ruokaryhmistä voi valita viisi yhdellekin aterialle.

Luettelo ruoka-aineista, joiden avulla voi lyödä viisi kärpästä yhdellä iskulla eli vaikuttaa kaikkiin viiteen kehon puolustusjärjestelmään: angiogeneesiin, regeneraatioon, mikrobiomiin, DNA:han ja immuunipuolustukseen.

  1. Aprikoosi, mango, bambunverso, musta tee, mustikka, nektariini, porkkana, kamomillatee, kirsikka, persikka, munakoiso, kahvi, kiivi, luumu, vihreä tee, litsi, lehtikaali sekä Suomessa harvinainen syötävä saniaislaji, viulunkierukka
  2. Pellavansiemenet
  3. Mustekalan muste (mustassa riisissä ja mustassa pastassa)
  4. Oliiviöljy
  5. Tumma suklaa, kurpitsan-, seesamin- ja auringonkukansiemenet sekä saksanpähkinät.
    Tarkemmat listat kehon puolustusmekanismeja tehostavista ruuista resepteineen löytyvät Lin liki 500-sivuisesta kirjasta Eat to Beat Disease.

Nettisivut Eat to beat disease
William Li: tutkimusjulkaisut

Kirjoitus on ote kirjastani Vaihdevuodet luonnollisesti (Docendo, 2020)