Kalaöljyistä hyötyä sydämelle ja mielelle

Kalaöljyistä hyötyä sydämelle ja mielelle

Kalaöljyt vähentävät sydäntapauksia

Useiden seuranta- ja interventiotutkimusten mukaan kalaöljyt vähentävät sydäntautikuolleisuutta ja äkillisiä sydänkuolemia erityisesti potilailla, jotka ovat saaneet sydäninfarktin (Saravanan 2010).

Kalaöljyjen hyödyt on vahvistettu myös sveitsiläisessä interventiotutkimuksiin perustuvassa katsausartikkelissa. Sen mukaan omega-3-rasvat saattavat vähentää sydänkuolleisuutta ja kokonaiskuolleisuutta yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin statiinilääkkeet. Kun statiinilääkitys vähensi kokonaiskuolleisuutta 13 prosentilla ja sydänkuolleisuutta 22 prosentilla, kalaöljyt vähensivät kokonaiskuolleisuutta 23 prosentilla ja sydänkuolleisuutta 32 prosentilla (Studer 2005).

Vuonna 2013 julkaistussa kontrolloituihin tutkimuksiin perustuvassa koostetutkimuksessa tarkasteltiin pitkäaikaisen ja vähintään 1 gramman suuruisen kalaöljylisän vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen ja sydänkuolemiin potilailla, jotka jo sairastavat sydäntautia. Kokonaiskuolleisuuden osalta tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä mutta tutkijat havaitsivat, että kalaöljylisä vähensi sydänkuoleman riskiä 32 prosentilla (Casula 2013).

Kaikissa tieteellisissä artikkeleissa ei ole havaittu kalaöljyjen hyötyä mutta tyypillisesti niissä ei ole silloin otettu huomioon kaikkia sekoittavia tekijöitä, jotka häivyttävät kalaöljyjen hyötyjä tai vähentävät niiden tehoa. Esimerkiksi statiinilääkityksen käyttö on tyypillinen sekoittava tekijä, joka vähentää kalaöljyjen tehoa (Eussen 2012).

Yhdysvaltain sydänliitto AHA julkaisee tiedelehteä nimeltään Circulation. Siinä julkaistussa artikkelissa tuodaan selvästi esille kalaöljyn hyödyt. Kirjoittajat suosittelevat, että kalaöljyjen sisältämiä EPA:a ja DHA:ta saataisiin yhteensä 500–1800 mg joko rasvaisesta kalasta tai kalaöljyistä. Kalaöljyjen rinnalla suositellaan saatavaksi myös alfalinoleenihappoa, mikä on ollut pitkään minunkin suositukseni (Chaddha 2015).

Koostetutkimusten mukaan kalaöljyt auttavat masennuksessa

Kalaöljyt auttavat myös masennuksessa. Omega-3-rasvahappojen hyötyä bipolaarisessa depressiossa on selvitetty ainakin kolmessa uudehkossa koostetutkimuksessa. Ensimmäisen mukaan omega-3-rasvahappojen käytöstä on hyötyä masennushäiriöissä. Toisen mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että ne auttavat bipolaarisessa depressiossa muiden hoitojen rinnalla (Kraguljac 2009, Sarris 2012).

Tuoreimman koostetutkimuksen mukaan varsinkin EPA-painotteiset kalaöljyt auttavat masennushäiriössä (Mocking 2016).

Kalaöljyjen hyödyt masennuksessa on siis osoitettu hyvin. Sen lisäksi pieni joukko tutkimuksia viittaa siihen, että kalaöljylisästä voi olla hyötyä myös terveiden mielialalle ja aivotoiminnalle (Antypa 2009).

Lähteet:

Saravanan, P., Davidson, N. C., Schmidt, E. B., & Calder, P. C. (2010). Cardiovascular effects of marine omega-3 fatty acids. Lancet (London, England)376(9740), 540–550. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)60445-X

Studer, M., Briel, M., Leimenstoll, B., Glass, T. R., & Bucher, H. C. (2005). Effect of different antilipidemic agents and diets on mortality: a systematic review. Archives of internal medicine165(7), 725–730. https://doi.org/10.1001/archinte.165.7.725

Casula, M., Soranna, D., Catapano, A. L., & Corrao, G. (2013). Long-term effect of high dose omega-3 fatty acid supplementation for secondary prevention of cardiovascular outcomes: A meta-analysis of randomized, placebo controlled trials [corrected]. Atherosclerosis. Supplements14(2), 243–251. https://doi.org/10.1016/S1567-5688(13)70005-9

Eussen, S. R., Geleijnse, J. M., Giltay, E. J., Rompelberg, C. J., Klungel, O. H., & Kromhout, D. (2012). Effects of n-3 fatty acids on major cardiovascular events in statin users and non-users with a history of myocardial infarction. European heart journal33(13), 1582–1588. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr499

Chaddha, Ashish & Eagle, Kim. (2015). Omega-3 Fatty Acids and Heart Health. Circulation. 132. e350-e352. 10.1161/CIRCULATIONAHA.114.015176.

Kraguljac, N. V., Montori, V. M., Pavuluri, M., Chai, H. S., Wilson, B. S., & Unal, S. S. (2009). Efficacy of omega-3 fatty acids in mood disorders – a systematic review and metaanalysis. Psychopharmacology bulletin42(3), 39–54.

Sarris, J., Mischoulon, D., & Schweitzer, I. (2012). Omega-3 for bipolar disorder: meta-analyses of use in mania and bipolar depression. The Journal of clinical psychiatry73(1), 81–86. https://doi.org/10.4088/JCP.10r06710

Mocking, R. J., Harmsen, I., Assies, J., Koeter, M. W., Ruhé, H. G., & Schene, A. H. (2016). Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Translational psychiatry6(3), e756. https://doi.org/10.1038/tp.2016.29

Antypa, N., Van der Does, A. J., Smelt, A. H., & Rogers, R. D. (2009). Omega-3 fatty acids (fish-oil) and depression-related cognition in healthy volunteers. Journal of psychopharmacology (Oxford, England)23(7), 831–840. https://doi.org/10.1177/0269881108092120

Juhana Harju: https://www.terveempi.fi/juhanaharju/2018/9/19/onko-ravintolisist-mitn-hyty?fbclid=IwAR1gs8kjH19ZBQ7AmBsgKGBhb-Y6TWyY1RiR10Flqu_qXIijTx7kfKcFKRM