Keskustelua täydentävistä hoidoista kiistelyn sijaan

Keskustelua täydentävistä hoidoista kiistelyn sijaan

Julkisessa keskustelussa CAM-alaa ja lääketieteellisiä hoitoja edustavat tahot ovat vielä aika kaukana toisistaan ja sanailu vaikuttaa suhteellisen voimakkaalta, joskus jopa epäkunnioittavalta – puolin ja toisin.

Tavalliset kansalaiset eli he, jotka itse käyttävät täydentäviä hoitoja, suhtautuvat erilaisiin avun muotoihin enimmäkseen sallivasti. He käyttävät sekä ”virallisia” eli terveydenhuollon tarjoamia että ”epävirallisia” eli  hyviksi kokemiaan täydentäviä hoitoja rinnakkain  ja ristiriidattomasti. Heille on ominaista ”sekä että”-ajattelu.

Toimittaja Hanne Vuorela teki kaksiosaisen radio-ohjelman  laajasta täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen kentästä. Sateenvarjokäsitteen ”CAM” alle mahtuu monenlaista – purkista otettavista lisäravinteista kokonaisvaltaisiin hoitomuotoihin ja -järjestelmiin.

Radio-ohjelman ensimmäisessä osassa avaan CAM-alan termistöä ja käsitteitä sekä tutkimuksissa esiin tulleita syitä täydentävien hoitojen käyttöön. Toisessa osassa keskustelemme laajemmin CAM-tutkimuksesta ja alan  yhteiskunnallisesta merkityksestä. Ohjelmat on julkaistu Tampereen yliopiston Radio Moreeniin Kuuntele tutkijaa -ohjelmasarjassa.

Lue Moreenin nettisivujen juttu: Kiistanalainen mutta kiehtova vaihtoehtohoitojen tutkimus kiinnostaa ja nostattaa keskustelua – Radio Moreeni 98,4 MHz (tuni.fi)

Kuuntele ohjelman ensimmäinen osa 9.2.2021: Blubrry PowerPress Player (tuni.fi)

Kuuntele ohjelman toinen osa 16.2.2021: Vastakkainasettelu ajaa keskustelua vaihtoehtoisten ja täydentävien hoitojen ympärillä by Radio Moreeni | Free Listening on SoundCloud