Rottia, keppiä ja karvaisia homoja

Joonas Tolvasen kokemukset kiinalaisista kungfukouluista ovat kokonaan toisenlaiset kuin omani – ehkä siksikin, että Tolvanen matkusti Kiinaan jo vuonna 2007. Kiina muuttuu kovaa vauhtia, samaa tahtia myös kungfukoulut. Tolvasen muistelot ovat hulvatonta luettavaa, luin kirjan yhteen menoon, ja nauroin monin paikoin ääneen.

Kungfu on yhteisnimitys Kiinasta lähtöisin oleville taistelulajeille. Sana tarkoittaa taitoa ja työtä. Tämä viittaa kungfun vaatimaan vuosien pitkäjännitteiseen ja kärsivälliseen harjoittelemiseen. Kiinassa on monia temppeleitä ja nykyisin myös akatemioita/ kouluja, joissa opetetaan kungfua. Tunnetuin kungfutemppeli on Shaolinin temppeli Kiinassa. Shaolin-munkit kiertävät länsimaissa näyttämässä taitojaan. Olen itsekin käynyt katsomassa heitä joskus kymmenen vuotta sitten täällä Saksassa, näytös oli vaikuttavaa akrobatiaa ja ruumiin hallintaa. Sveitsiläistietojen mukaan Shaolin temppelin ja kiertueen johtaja onkin siivonnut syrjään sievän omaisuuden sveitsiläistileille (lähde: Die Shaolin-Mönche verkaufen ihre Seele, SRF 30.1.2017).

Joonas Tolvanen on harjoitellut Kiinassa kungfua yhteensä vuosien ajan, kymmenissä eri kungfukouluissa. Nykyisin hän on Shaolin-temppelin entisen pääkouluttajan perimyslinjaoppilas ja yksi niistä harvoista länsimaalaisista, joilla on oikeus opettaa Shaolin-kungfua. Teini-ikäisen lukiolaispojan päähänpistosta muuttui koko elämä, kun hän 17-vuotiaana päätti lähteä Kiinaan opettelemaan kungfua. Itse päätin sen saman 59-vuotiaana, ja olen vasta tieni alussa (qigong on yksi kungfun alalaji, sisäinen taistelulaji jolla tavoitellaan terveyttä sekä mielen ja ruumiin hallintaa).

Tolvasen kirjan pääpaino on vaikutelmissa, kulttuuritörmäyksissä ja henkilökohtaisissa muisteloissa, jotka ovat joskus hurjia, joskus ahdistavia mutta useimmiten hillittömän hauskoja – ja joskus harvoin  romanttisiakin (Kiinassa elää nykyisin pikkutyttö, jonka nimi on Valkoinen Orkidea, sana muistuttaa kiinan kielessä sanaa Suomi…). Juonipaljastuksia tekemättä en voi poimia meheviä anekdootteja. Lukekaa itse, miten joskus ainoa tapa selviytyä on purra palleja, ratsastaa emakolla tai öljytä vartalonsa ja syöksyä pakoon. Yksi kiinnostava taso Tolvasen kirjassa olikin juuri uskomaton kyky selviytyä hankalista tilanteista, luovalla kekseliäisyydellä fyysisen kunnon lisäksi. Kungfusta, sen käytännön harjoituksista ja syvätasoista Joonas Tolvanen kertoo vain vähän. Se ehkä onkin sitten toisen kirjan paikka.

Perimyslinajoppilaaksi ei pääse kuka tahansa, eikä varsinkaan Shaolin-mestarin, joka on 32. sukupolven kungfumestari:

Pääsykokeeni alkoi.

– Mitä haluat oppia? hän kysyi suoraan.

– Haluan oppia perinteistä Shaolin kung-futa, vastasin.

– Kuinka luulet saavuttavasi tämän taidon? hän tiedusteli.

– Harjoittelen ahkerasti, jos vain annat minulle tilaisuuden, lupasin.

– Miksi minun pitäisi opettaa sinua? hän kysyi.

– Sydämeni on puhdas, vakuutin.

– Mitä olet harjoitellut ennen tapaamistamme? hän kysyi.

– Olen harjoitellut vuosia xiao hong quania, Shaolin quania, Shaolin gunia ja mei qi gunia, vastasin luetellen Shaolin kung-fun tunnettuja liikesarjoja.

– Ole hyvä ja näytä taitosi.

XX

– Olet hyvä, mutta aiempi mestarisi ei opettanut sinua oikein, hän sanoi.
– Näytätkö minulle oikean tien? kysyin.
– Voin osoittaa vain oikean suunnan. Sinun täytyy itse kulkea oma polkusi, hän vastasi.
– Lupaan yrittää, vastasin.

Vahva lukusuositus:

Joonas Tolvanen, Soturimunkin oppipoika – Aikani kungfu-temppelissä (Atena)

Uudelleen julkaistu kirjoittajan luvalla

Alkuperäinen kirjoitus:
Varpu Tavi: Rottia, keppiä ja karvaisia homoja