Huijaa syömishimoa fenkolinsiemenillä

Olen löytänyt uuden ihanuuden: fenkolinsiemenet.

Vieraskynä: Varpu Tavi

Alunperin ostin niitä heräteostona matkoilla maailmalla ollessani. Olin lukenut, että niiden pureskelu on hyväksi syönnin jälkeen, ruuansulatus tehostuu ja hengitys raikastuu.

Fenkoli on porkkanansukuinen kasvi, josta voi syödä kaikkia osia. Kaikilla sen osilla on hyviä terveysvaikutuksia: juurimukula ja varret maistuvat lievästi lakritsalle, ja niitä voi käyttää sellaisenaan salaateissa ja kypsennettynä keitoissa. Kukintoja voi silputa ruokiin tillin tapaan – ja siemeniä voi pureskella.

Fenkolinsiemeniä on käytetty jo 900-luvun saksalaisluostareissa parantavana luonnonlääkkeenä niin ruuansulatus- kuin hengitystievaivoihinkin. Ne ehkäisevät närästystä ja ilmavaivoja, vähentävät mahan limakalvojen tulehdusta ja edistävät ravinteiden imeytymistä.

Erään tuoreen tutkimuksen mukaan niillä on myönteinen vaikutus verenpaineeseen, ja yhden intialaisen eläinkoetutkimuksen mukaan mahdollisesti myös silmänpaineeseen. Tutkijoiden alustavn käsityksen mukaan niistä saattaa löytyä apu glaukooman ennaltaehkäisyyn. Toisen eläinkokeen perusteella fenkolinsiemenet saattavat ehkäistä osteoporoosia.

Kun sitten pengoin netistä lisää tietoja fenkolinsiemenistä, löysin maininnan, että niiden avulla on myös mahdollista huijata näläntunteita. Lisäksi niillä on virtsaneritystä lisäävä vaikutus. Hyvä tieto laihtuvaa elämäntapaa viettävälle ihmiselle, niinpä olen tänä talvena ryhtynyt fenkolinsiementen pureskelijaksi.

Nykyisin, kun pääni päälle ilmestyy ajatuskupla: ”Tahtoo ruokaa!”, juon ensin lasillisen vettä ja sen jälkeen pureskelen teelusikallisen fenkolinsiemeniä. Tavallisesti ajatuskupla hajoaa siihen.

Fenkolinsiemeniä voi nauttia myös teenä: jauha 20 grammaa siemeniä, laita kattilaan ja kaada päälle 2 ½ desilitraa vettä, keitä viisi minuuttia ja anna sen jälkeen hautua kannen alla vielä 15 minuuttia. Luonnollisesti niitä voi käyttää monin eri tavoin ruuanlaitossakin, olen ripotellut niitä keittoihin ja patoihin sekä salaattien ja höyrytettyjen kasvisten päälle. Jos olet innokas leipoja, ne antavat hyvän maun sämpylöille ja leiville.

Fenkolinsiemenet ovat herkullisia, ne maistuvat aika tavalla anikselle. Niinpä niihin on helppo jäädä koukkuun. Kannattaa muistaa, että tässäkin määrä tekee myrkyn. Vaikka pienillä määrillä fenkolinsiemeniä onkin useita hyviä terveysvaikutuksia, suurilla määrillä niitä ei ole.

Fenkolinsiemenillä saattaa olla estrogeeninen vaikutus, joten en suosittele niiden käyttöä lainkaan, mikäli olet toipumassa rintasyövästä tai olet raskaana. Kasviestrogeenit kun voivat toimia myös hormonihäiritsijöinä. En suosittele niitä myöskään epilepsiaa sairastaville, sillä ne saattavat lisätä kohtauksen riskiä. Eräiden alustavien eläinkokeiden perusteella suurillä määrillä fenkolinsiemeniä voi olla myös syöpää aiheuttava vaikutus. Fenkolinsiemenillä on kyky tuhota bakteereja ja mikrobeja, joten suurina määrinä syötyinä ne saattavat alkaa tuhota hyvääkin bakteerikantaa.

Tarkoitukseni ei ole pelotella, kuolethan kaurapuuroonkin, jos syöt ammeellisen. Nykyisin ihmisillä on usein tapana hurahtaa milloin mihinkin ravintolisään tai superfoodiin ja alkaa kiskoa niitä kaksin käsin siinä harhaluulossa, että jos jokin on terveellistä, supersuuri annos on supersuperterveellistä. Niinhän se ei elämässä mene.

Missään ei tiettävästi ole annettu tarkkoja rajoja fenkolinsiementen sopivasta annostelusta. Oma annostusohjeeni on teelusikallinen tai pari päivässä. Eikä niitä tietenkään tarvitse joka päivä syödä. Vinkki: pätkäpaastopäivinä ne ovat maino apu, noudatit sitten 5:2 -dieettiä tai syömisikkunamenetelmää.

Image courtesy of Supertrooper at FreeDigitalPhotos.net

Kirjoitus on uudelleen julkaistu kirjoittajan luvalla, alkuperäinen kirjoitus:
Varpu Tavi: Huijaa syömishimoa fenkolinsiemenillä | Uusi Suomi Puheenvuoro