Ketodieetti välimeritwistillä

Ketodieetti välimeritwistillä

Vieraskynä Varpu Tavi

Suuren rapakon takana ketodieettivillitys on jatkunut jo muutaman vuoden ajan. Sehän ei tietysti ole muuta kuin tiukkaa karppausta uudella tuotenimellä. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästä trendidieetistä, ketodieetistä kertyy koko ajan varteenotettavaa tutkimustietoa (joten sitä kautta karppaus/hiilaritietoisuuskin tulee salonkikelpoisemmaksi). Mistä ketodieetissä on siis kyse?

KETOOSI = paastonaikainen aineenvaihdunnan tila, jonka voi saavuttaa paastoamalla, tiukalla kalorirajoituksella tai tiukalla hiilarirajoituksella. Pätkäpaasto ja ketodieetti ovat eräänlaista paaston imitoimista (fasting mimicking), jolla pyritään samaan vaikutukseen.  Myös sairaaloiden lihavuushoidoissa käytetty ENE-dieetti on ketodieetti. Ketoosissa keho alkaa sokerin sijaan polttaa rasvaa, eli laihdutettaessa RUNSASRASVAISUUDEN pitäisi tulla osittain siitä, että elimistö polttaa kehon OMAA rasvaa. Ei siis ole syytä ryhtyä juomaan oliiviöljyä tai voisulaa.

Käytännössä ketodieetissä ohjeistetaan syömään hiilihydraatteja alle 20 grammaa (joissakin ohjeissa alle 30 grammaa). Osa ketoguruista rajaa maitotuotteet kokonaan dieetin ulkopuolelle, osa ”sallii” juustot, osa kaikki maitotuotteet hiilarirajoituksen puitteissa. Perinteinen, isoksi osaksi median lietsoma, mielikuva ketodieetistä on, että siinä syödään pekonia ja munia ja pihvejä suupielet rasvasta kiiluen. Kyllä sellaista on esiintynyt, onhan niitä sipsikaljavegaanejakin, mutta ketodieetin voi aivan mainiosti toteuttaa terveellisestikin.

Mitä ketodiettaajat tavoittelevat?

Ketoosin vaikutus sinänsä on laihdutettaessa melko pieni, mutta ketoosin synnyttämän nälättömyyden vaikutus on jo aika merkittävä. Vaikeasti ylipainoisten kohdalla ketodieetti on osoittautunut pitkäkestoisenakin toimivaksi ja tehokkaaksi painonpudotuskeinoksi. Ketodiettaajat tavoittelevat myös parempaa suorituskykyä ja aivotoimintaa (onpa ketodieettiä tutkittu alzheimer-näkökulmastakin).

Ketodieetillä on todettu (osittain tutkimuksissa, osittain kokemusperäisesti) olevan hyvä vaikutus  esimerkiksi epilepsian, lipedeeman (lipödeeman), lymfedeeman (lymfödeeman) ja Touretten syndrooman ruokavaliohoitona.

Ketodiettaajat pyrkivät eroon sokeristuneesta ruokamaailmasta. Me korkean elintason ihmiset olemme kaikesta lisääntyneestä tiedosta huolimatta autuaan tietämättömiä sokeripitoisen ruokavaliomme haittavaikutuksista. Tämä näkökulma on sitä hiilaritietoisuutta, jota omissa kirjoissani olen ruotinut.

Oma ketokokeiluni

Olen syönyt rennon hiilaritietoisesti noin 15 vuotta. Se tarkoittaa, että en ole laskenut kasvisten, palkokasvien tai marjojen hiilarigrammoja, vaan olen vain pääsääntöisesti karttanut pehmeän leivän (syön hiukan 100% ruisnäkkileipää ja hapankorppuja), pastan ja perunan syöntiä. Näin siksi, että ne aiheuttavat minulle ummetusta, väsymystä ja lihomista. Olen perustanut ruokavalioni kasviksille ja hyville proteiinilähteille ja syönyt monipuolisesti rasvoja, pääasiassa oliiviöljyä. Nyt muutin ruokavaliotani vähähiilarisempaan suuntaan. Kokemukseeni luottaen arvioin hiilarigrammat, välillä tutkailin netistä niitä. Mutta en kyylännyt hysteerisesti joka suupalaa.

Ensimmäiset pari päivää sujuivat loistavasti, virtaa riitti. Vähän liikaakin, sillä aloin nukkua huonosti. Seuraavina päivinä seurasi aivosumua, vetämättömyyttä ja pian alkoivat hiilarihimot. Aivoni siis huusivat sokeria (hiilihydraatteja). Tässä vaiheessahan ketogurut neuvovat, että pitää vaan sietää siirtymävaihe sokeripolttoisesta koneesta rasvapolttoiseksi, mikä tapahtuu eri ihmisillä erilaista vauhtia. Motivaationi pysyvään ketoosiin ei ollut riittävä, jotta olisin kahta viikkoa kauemmin jatkanut.

Ketodieetin mahdollisia sivuvaikutuksia: unihäiriöt, ummetus, paha hengityksen haju, sydämen tykytykset, aivosumu, energian puute ja treenivoiman heikentyminen. Jotkut eivät saa oireita lainkaan, jotkut saavat kaikki oireet. Olen kerran hiilaritietoisuuteni alkuaikoina ajautunut vahingossa ketoosiin. Sen huomasin siitä, että mieheni totesi minulle: ”Kulta, hengityksesi haisee kuolleelle rotalle.” Nyt hengitykseni ei haissut, mahtoiko johtua välimerellisestä toteutuksesta?

Kokeilun hyviä vaikutuksia: liika rentoilu makean suhteen katosi. Hyvä muistutus taas kerran! Löysin itselleni sopivimman aamiaisen, nyt olen useimmiten syönyt vesimelonia, siemeniä ja saksanpähkinöitä, juustoa hiukan tai kananmunan tai lohisiivun, ituja ja kurkkua. Olen taas nostanut hiilarimääräni (minulle) normaaliin. Se tarkoittaa sitä, etten kyttää lainkaan kasvisten ja marjojen hiilarigrammoja, makeita hedelmiä syön kohtuudella mutta säännöllisesti, mutta seuraan tärkkelyksen (siis leivän, pastan, perunan ja riisin) sekä sokerin ja piilosokerin määriä. Ne kuuluvat kyläily- ja muihin reissuihin, eivät arkeeni.

Pidän todennäköisenä, että ketodieetistä tullaan saamaan hyvinkin kiinnostavia tutkimustuloksia lähitulevaisuudessa. Oma ratkaisuni on kuitenkin olla osa-aika-ketoilija, mitä toteutan sekä toistuvilla lyhytkestoisilla hiilarikiristyksillä että pätkäpaastoilla. Tavoittelen sillä energistä ja muistisairaudetonta vanhuutta. En tiedä, onko biokemiallisesti olemassa jonkinlaista semiketoosia, mutta jos on, minä tavoittelen sitä.

Minua mietityttää se, miksi ihmisen kannattaisi tavoitella pysyväksi olotilaksi sellaista, minkä evoluutio on luonut nälänhätien ja katovuosien varalle? Sehän ketoaineenvaihdunnan tarkoitus elimistössämme on. Siksi (intuitiivisesti) oletan, että ihmiselle luonnollisinta on olla osa-aikaisesti ketoosissa.

EDIT 17.4.2024, toimimaton linkki poistettu (Iltalehti ”Täältä voit lukea kirjoittamani ketokarppauksen ohjeet”)

Lähteet:

The effect of a ketogenic diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet on sleep, cognition, thyroid function, and cardiovascular health independent of weight loss: study protocol for a randomized controlled trial

Effects of Ketogenic Diets on Cardiovascular Risk Factors: Evidence from Animal and Human Studies

Novel ketone diet enhances physical and cognitive performance

Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients

Uudelleen julkaistu kirjoittajan luvalla

Alkuperäinen kirjoitus:
Varpu Tavi, Ketodieetti välimeritwistillä | Uusi Suomi Puheenvuoro